Cum sa investesti chiar daca nu ai cunostinte

In cartea “Tata bogat, Tata sarac”, Robert Kiyosaki vorbeste foarte des despre cadranul banilor si despre influenta acestuia in vietile financiare ale oamenilor. Acest spune ca oamenii sunt incadrati in 4 categorii:

  • Angajati
  • Liber profesionisti
  • Antreprenori
  • Investitori

El spune ca aceste cadrane se pot combina, insa nu a vazut prea des un angajat care sa fie si investitor.

Ei bine, care sa fie problema pentru care un angajat nu investeste atat de mult ca un liber profesionist sau un antreprenor? Sa fie vorba de bani, dezinteres sau lipsa de cunostinte? Sa le luam pe rand:

Lipsa de bani

Lipsa banilor poate fi o problema des intalnita in categoria oamenilor de rand. Banii pot fi o problema pentru cei ce sunt invatati sa cheltuiasca orice ban le ramane in plus pe cumparaturi impulsive, pe lucruri de care nici macar nu au nevoie. Lipsa banilor se poate schimba daca inainte de a cheltui banii s-ar face si economi. Dupa ce banii sunt economisiti acestia se pot investi cu usurinta!

Dezinteres fata de investitii

Pentru unele persoane investitiile reprezinta un domeniu S.F. Nu stiu cum ar putea sa o faca si nici cum sa gaseasca cele mai bune investitii potrivite pentru ei. Accesul la investitii a devenit din ce in ce mai liber, astazi, cu doar 50 de dolari oricine poate investi in valuta, actiuni, indici sau bunuri.

Lipsa de cunostinte in domeniul banilor si investitiilor

Deoarece scoala nu ne-a invatat cum sa ne administram finantele si probabil ca nici parintii nu au fost prea interesati de acest domeniu, cursul “normal” al banilor a fost intotdeauna: venituri -> cheltuieli -> ecomonii.

Don’t save what is left after spending; spend what is left after saving.

Warren Buffet vorbeste despre acest curs exact pe dos: venituri -> economii -> investitii -> cheltuieli. El spune ca dupa ce ai economisit suficienti bani, abia atunci ai dreptul sa incepi sa cheltuiesti diferenta ramasa. Chiar daca nu ai cunostinte, poti copia un investitor popular. Orice operatiune facuta de el, va fi replicata si in contul tau.

Daca te intereseaza domeniul investitiilor si esti constient ca doar activele iti vor aduce un trai mai bun, ci nu pasivele, citeste si articolul cum cumperi actiuni. Vei afla ca ai nevoie de doar $50 si un card bancar.